Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

MKIK

honlapján!

-

Üdvözöljük a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv honlapján!

 

 

 

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) a 2013. évi XXXIV. törvény alapján az építészeti-műszaki tervezési, építési és kivitelezési szerződések teljesítéséből fakadó viták ügyében tud eljárni. Kérelmet adhat be és így a szakértői eljárás lefolytatását kérheti a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó.

 

Fontos, hogy a vitás teljesítéssel összefüggésben írásbeli szerződés álljon rendelkezésre, mert a jogszabály szerint csak ebben az esetben fogadhatjuk be a kérelmet.

 

Fontos tudni, hogy a jogszabályok nem zárják ki a visszamenőleges hatályt, tehát a TSZSZ létrehozását megelőzően indult ügyekben is lehet szakértői eljárást indítani. Egyedül arra érdemes figyelni, hogy már elévült követeléseket esetleges kedvező szakvélemény birtokában sem fognak tudni bíróság előtt érvényesíteni.

 

A TSZSZ eljárásának legfőbb célja az elhúzódó elszámolási viták rendezésének felgyorsítása. A TSZSZ szakvélemény elkészítésének határideje 30 nap, ami indokolt esetben maximum 30 nappal meghosszabbítható, így 60 napon belül minden esetben lezárul a szakértői eljárás.

 

A TSZSZ eljárása díjköteles. A szakértői díjat a kérelmező a kérelem beadásakor fizeti meg az MKIK elkülönített 10300002-20373432-71003285 számú alszámlájára.

 

2016. május 1-jétől a szakértői eljárási díj mértéke a kérelemben megjelölt vitatott összeg bruttó értékének 1 %-a, minimum bruttó 60 000 Ft, maximum bruttó 450 000 Ft.

 

Elektronikus kérelem befogadó rendszerünkön az űrlap kitöltését és a dokumentumok feltöltését követően egyetlen kattintással lehet kérelmezni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv eljárását.

 

Emellett a kerelem@mkik-tszsz.hu  címünkön továbbra is be lehet nyújtani a kérelmeket e-mailben (természetesen elegendő csak az egyik módon).

 

Az elektronikus rendszeren részletes útmutatót találnak az űrlap kitöltéséhez, az e-mailes beadáshoz kérjük, olvassák el tájékoztatónkat.

  

  

kerelem@mkik-tszsz.hu

 

Tizenkét új TSZSZ szakértő kapta meg kinevezését

2015. május 20.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szakértőinek létszáma 12 új taggal bővült. A szakértők kiválasztására irányuló pályázat lezárását követően Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter az alábbi igazságügyi szakértők kinevezését írta alá.

Építőipari szerződésminták

2014. december 17.

Az elmúlt évek jogszabályváltozásainak megfelelően frissültek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapjáról letölthető építőipari szerződésminták.

 

A minták elsősorban a mikro- és kisvállalkozóknak hivatottak segítséget nyújtani, generálkivitelezés és szakkivitielezés munkákra mind tételes, mind átalánydíjas elszámoláshoz találhatók letölthető mintaszerződések.

 

Harminc új taggal bővült a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

2014. március 5.

Februártól 185 tagja van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szervnek, miután Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter harminc új szakértő tag kinevezését írta alá.

Pályázati felhívás igazságügyi szakértők részére

2014. december 18.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) pályázatot hirdet a szerv tagjainak nyilvántartásba vételére.

Elindult a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv kérelem befogadási rendszere

2014. április 30.

 

Április végétől elérhető a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv elektronikus kérelem befogadási rendszere. A kérelmezők ezentúl közvetlenül egyetlen online felületen tölthetik ki a kérelem űrlapot és csatolhatják a vitás teljesítéshez kapcsolódó dokumentumaikat.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásainak igénybevétele

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Érdeklődőket, hogy a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (a továbbiakban: TSZSZ) a működését 2013. augusztus 12-vel megkezdte.