Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Magyar start-up nyújt car-sharing szolgáltatást Dortmund repterén – sajtótájékoztató, pozitív német sajtó visszhang | MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

Magyar start-up nyújt car-sharing szolgáltatást Dortmund repterén – sajtótájékoztató, pozitív német sajtó visszhang

Szerző: BL | 2017. július 11.

Magyarország Főkonzulátusa, Stuttgart

 

2017. június 21-én a dortmundi reptéren sajtótájékoztató keretében került sor egy magyar start-up, a BeeRides car sharing szolgáltatásának ünnepélyes megnyitására. A reptér vezetője Udo Mager elmondta, ez az első ilyen jellegű reptéri car sharing szolgáltatás Németországban. A vállalkozás üzleti modellje, hogy a reptéren parkoló magán autókat adja bérbe a járműtulajdonosok megbízása alapján. A bérlőközönséget többnyire a repülővel érkező utasok teszik ki. A bérbeadás és bérlés folyamata a BeeRides digitális platformján keresztül valósul meg, az autók átadása és átvétele automatizált.

A BeeRides szolgáltatásának megkezdését komoly médiaérdeklődés és visszhang követte, ami a német sajtóban pozitív magyar image építésére tette alkalmassá az eseményt.

 

A sajtótájékoztatón részt vettek a BeeRides  alapítója Bősze Botond, Szalai Piroska a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Magyarország Düsseldorfi főkonzulja. A BeeRides 2015-ben indult, eddigiekben a Liszt Ferenc reptér közelében működtek ahol robbanásszerű növekedést értek el. 2017-re három alkalommal történt tőkeemelést követően elérkezett a nemzetközi terjeszkedés ideje.

 

A BeeRides koncepciója: A vállalkozás alapítója Bősze Botond szerint a reptéren parkoló autó csupán egy használaton kívüli fémdarab, amely csak költségeket okoz (parkolódíj). Amennyiben a reptéren parkoló autókat más használni tudja, és azzal közlekedik, akkor ez az autó a tulajdonosa számára értéktermelővé válik és hasznot hajt.

 

A fenti módszer – azaz, hogy a reptéren az utasa által ott hagyott autót közösségi autózásra lehessen használni, ki lehessen bérelni - Budapesten már sikeres. A dortmundi reptéren az elkövetkezendőkben 10 parkolóhely áll a vállalkozás rendelkezésére, ahol a parkoló autókat regisztrálják, a tulajdonos a gépjármű használatához szükséges okmányokat a gépkocsiban hagyja és ezután ezt a gépkocsit a bérbevevő használhatja. A bérbevétel online rendszerben egy kódszám alapján történik. A bérbevevő az online kódszám alapján kapja meg az általa kiválasztott gépkocsi kulcsát. Ehhez a használathoz nem kell különféle papírokat kitölteni. A használat időtartamára a bérbe adott gépkocsi teljes körű biztosításáról az Allianz biztosítótársaság gondoskodik. A gépkocsi használatát egy a BeeRides által beépített eszköz folyamatosan figyeli és regisztrálja, így a nem megfelelő használat visszakereshető. A bérbevételt egy autómosás követi, így abba, tiszta állapotban ülhet bele az új bérbevevő vagy az autó tulajdonosa. A dortmundi reptér ezzel az első Németországban, ahol peer-to-peer car sharing elindul.

A sajtó országos nóvumként számolt be az új szolgáltatásról, így sikerült Magyarországot innovatív, modern oldaláról reflektorfénybe helyezni.

 

 

Készítette: Szegner Balázs főkonzul