Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

Német tenderkiírások honlapja

Berlini magyar nagykövetség

 

A tenderkiírásokat tartományonként, majd helységenként lehet listázni.

 

http://ausschreibungen-deutschland.de/

Továbbra is erőteljesen növekszik a német gazdaság

2018. február 19.

Magyarország Nagykövetsége, Berlin

 

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (DESTATIS) nyilvánosságra hozta a német gazdaság 2017 negyedik negyedévi adatait. A 2017-es évet tekintve a német gazdaság 2,2%-os növekedést ért el, ami naptári kiigazítással 2,5%-ot jelent. Ez volt az elmúlt hat év legerősebb gazdasági növekedése. A GDP a negyedik negyedévben az előző negyedévihez képest 0,6%-kal növekedett, ami elsősorban az erős exportnak köszönhető.

Bővülő fogyasztás, javuló hatékonyság, szerkezetváltás a német energetikában

2018. január 31.

Magyarország Nagykövetsége, Berlin

 

A német gazdaság teljesítménye az elmúlt években folyamatosan bővült, ugyanakkor az energia-felhasználás növekedése nem érte el a gazdasági növekedési dinamikát, azaz javult az energiahatékonyság. Számokban kifejezve: miközben a bruttó hazai termék mennyisége a vezető gazdaságkutató intézetek egybe hangzó előrejelzése szerint az elmúlt három év alatt mintegy 6 %-kal bővült, az ország energia-felhasználása az energetikai munkaközösség előrejelzése szerint a 2014. évi 13.189 petajoule-ról 2017-re 13.525 petajoule-ra, azaz mindössze 2,5 %-al emelkedett. 

 

Mario Ohoven, a Kis- és Középvállalati Szövetség (BVMW) elnöke a nagykoalíciós kormányzás hibáiról és veszélyeiről

2018. január 31.

Magyarország Nagykövetsége, Berlin

 

A német kis- és középvállalatok derűlátóan tekintenek a jövőbe, csaknem 80 %-uk szerint folytatódik a fellendülés, (megjegyezve, hogy az egy évvel korábbi hasonló felmérés során a válaszadók csupán 62 %-a várta a már akkor tartó fellendülés folytatódását). Mint Mario Ohoven, a Kis- és Középvállalati Szövetség (BVMW) Magyarországon a közel-múltban járt és a magyar kormány több miniszterével tárgyaló elnöke egy, a december utolsó napjaiban adott rádióinterjúban kifejtette, ez a kellemes helyzet nem „a politika miatt, hanem annak ellenében” alakult ki.

Az Ifo müncheni gazdaságkutató előrejelzése a világ- és a német gazdaságról

2018. január 17.

Magyarország Nagykövetsége, Berlin

 

Az Ifo müncheni gazdaságkutató intézet által készített, hétezer vállalat rendszeres megkérdezésén alapuló ún. Ifo-index 2017 novemberében a német újraegyesítés óta a legmagasabb szintet, 117,6 pontot ért el, majd decemberben 117,2 pontra mérséklődött. „A karácsony előtti időszakban a német vállalatvezetők hangulata továbbra is kiváló, de már nem olyan eufórikus, mint egy hónappal korábban volt“, fogalmazott Clemens Fuest, az intézet elnöke a decemberi adat nyilvánosságra hozatalakor. 

Magyar-Német Üzleti Fórum

2018. március 20.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Német Tagozata „Német exportorientált magyar vállalkozások gyakorlati tapasztalatai a munkaerőhiány kezelésében” címmel 2018. március 7-én üzleti fórumot szervezett a kamara székhelyén. 

Az ipari és kereskedelmi kamarák év eleji konjunktúra-felmérése

2018. február 14.

Magyarország Nagykövetsége, Berlin

 

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) nyilvánosságra hozta szokásos év eleji, mintegy 26 ezer ipari, építőipari, kereskedelmi és szolgáltató vállalkozásra kiterjedő konjunktúra-felmérését. A felmérés tapasztalatai megerősítik a szövetségi kormány február elején nyilvánosságra hozott gazdasági jelentése, valamint több más kutatói műhely azon megállapítását, hogy „csúcsra járatott állapotban van” a német gazdaság. Nyolc év óta egyfolytában tart a fellendülés, négy év óta 2 százalék közelében volt az éves gazdasági növekedési dinamika, tavaly pedig a bruttó hazai termék mennyisége már 2,2 százalékkal haladta meg a 2016. évit.

Derűlátóbbak az Oroszországban tevékenykedő német érdekeltségű vállalatok

2018. január 31.

Magyarország Nagykövetsége, Berlin

 

A Német-Orosz Ipari és Kereskedelmi Kamara tagvállalatai körében a közelmúltban végzett, karácsony után nyilvánosságra hozott felmérése szerint sokat javult az oroszországi üzleti légkör, s ennek megfelelően az ott tevékenykedő német érdekeltségű vállalatok is bizakodóbbá váltak. 

Az IW kölni gazdaságkutató intézet a német gazdaság helyzetéről és kilátásairól

2018. január 17.

Magyarország Nagykövetsége, Berlin

 

A munkaadókhoz közeli IW kölni gazdaságkutató intézet 48 gazdasági szervezet körében végzett és karácsony után nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint a felmérésben részt vevő szervezetek túlnyomó többsége nagy bizakodással, a 2017. évinél magasabb termeléssel, illetve forgalommal számolva készül az új esztendőre. A felmérésben részt vevő gazdasági szervezetek emellett mind a beruházási, mind a foglalkoztatási perspektívákat illetően egyértelműen derűlátóbbak, mint az egy évvel korábbi előrejelzés készítésekor voltak.