Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

MKIK: erősödtek a vállalkozások pozitív várakozásai | MKIK

honlapján!

-

Hasznos információk vállalkozóknak

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
192022232425
262728    

MKIK: erősödtek a vállalkozások pozitív várakozásai

Szerző: Hajdú Attila | 2016. május 23.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) 2016. áprilisi konjunktúra felmérése szerint a vállalkozások kedvezőbbnek ítélik meg üzleti helyzetüket, mint fél évvel ezelőtt, üzleti várakozásaik tovább javultak.

    A kamara kutatóintézete 2016 áprilisában harminchetedik alkalommal készítette el vállalatikonjunktúra-vizsgálatát, az áprilisi adatfelvétel 3178 cég vezetőjének válaszain alapul.

    Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke biztatónak értékelte a felmérés eredményét, mivel a korábbi évek előrejelzéseit a reálgazdasági folyamatok utóbb rendre igazolták.

    A legfrissebb felmérés kimutatta, hogy a vállalkozások körében 2013 óta megfigyelhető pozitív várakozások tovább erősödtek, a GVI konjunktúramutató értéke 2016 áprilisra plusz 49 pontra nőtt az előző év októberi plusz 45 pontról.

    Az októberi adatfelvételhez képest a konjunktúramutató értéke - az egyéb gazdasági szolgáltatások kivételével - minden gazdasági ágban javult. A legjelentősebb, 13 pontos növekedés az építőiparban következett be, az ipar esetében 6 pontos a javulás, míg a kereskedelemben 4 pontos a növekedés. Az egyéb gazdasági szolgáltatásoknál 1 pontos csökkenés figyelhető meg.

    A kedvező és javuló üzleti klímát leginkább a külföldi tulajdonban lévő, exportáló és több mint 250 embert foglalkoztató cégek érzékelik.

    A kamara felmérése szerint áprilisban a cégek átlagos kapacitáskihasználtsága 77 százalékos volt, ami 3 százalékponttal alacsonyabb, mint októberben volt.

    A vállalatok jelenlegi üzleti helyzetüket 3 ponttal kedvezőbben jellemezték októberhez képest, a mutató 37 pontra emelkedett, a legkedvezőbb helyzetről az ipari cégek számoltak be.

    Az üzleti várakozások mutatója a gazdasági ágak között az ipari vállalatok körében érte el a legmagasabb, a 49 pontos értéket, a többi ágazatban ennél jóval kedvezőtlenebb várakozások  jellemzőek.

    A kamara felmérése szerint a vállalkozások a következő fél évben is a munkaerő-kereslet növekedésére számítanak, főleg az ipari és a kereskedelmi cégek jeleztek bővülő munkaerő-keresletet.

    A GVI konjunktúramutató aggregált egyenlegmutató, amelyet a pozitív és negatív helyzetértékelést adó vállalatok arányának különbségéből képeznek. A mutató mínusz 100 és plusz 100 közötti értéket vehet fel, mínusz 100-at akkor, ha minden cég negatívan ítél, és plusz 100-at, ha minden válaszadó pozitívan. A felmérést 1998 óta publikálja az MKIK GVI.