Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

FELSŐOKTATÁSI SZAKKOLLÉGIUMI ÜLÉS | MKIK

honlapján!

-

Hasznos információk vállalkozóknak

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
192122232425
262728293031 

FELSŐOKTATÁSI SZAKKOLLÉGIUMI ÜLÉS

2017. június 8.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Felsőoktatási Szakkollégiuma 2017. június 6-án tartotta kibővített ülését, amelyen részt vettek az MKIK által a felsőoktatási intézményekbe delegált konzisztóriumi tagok is.

Parragh László MKIK elnök nyitóbeszéde után Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára tartott tájékoztatót a felsőoktatás stratégiai folyamatának aktuális kérdéseiről. Beszámolójában kitért a kancellári rendszer tapasztalataira, a felsőoktatási törvény módosítására és a duális felsőoktatási képzés eddigi eredményeire. Az államtitkár felsorolta a Felsőoktatási Szakkollégium által az elmúlt három évben tett jelentősebb lépéseket.

 

Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a duális képzés fejlesztésének lehetőségeiről beszélt és számos kapcsolatot tárt fel a szakképzés és a felsőoktatás között. Rávilágított a keresletvezérelt szakképzés átalakítási lehetőségeire, az alapkompetenciák és a vállalatok által meghatározott ágazati kompetenciák jelentőségére, valamint az Országos Képzési Jegyzék fejlesztésének lehetséges irányára.

 

Bihall Tamás, az MKIK alelnöke megerősítette, hogy az MKIK fontosnak tartja a saját felsőoktatási tevékenységének és a konzisztóriumi tagok működésének összehangolását, amely jó alapként szolgálhat a felsőoktatás terén folytatott eddigi és jövőbeni együttműködéshez.

 

Thernesz Artúr, a Duális Képzési Tanács MKIK által felkért tagja a felsőoktatási duális képzés témájában Győrben, Miskolcon és Budapesten megrendezett vállalati konzultációk kapcsán elmondta, hogy a cégek értékes tapasztalatai alapján új irányokat lehet adni a duális képzésnek. Tájékoztatójában kitért a gyakorlati képzésben résztvevő cégeket segítő úgynevezett látogatóbizottságok munkájával kapcsolatos pozitív visszajelzésekre is.

 

Kőmíves Péter Miklós, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke beszámolt a szervezet tevékenységéről és együttműködéséről biztosította a szakkollégiumot.

Az MKIK Felsőoktatási Szakkollégiumának ülésén számos – vállalati oldalról, felsőoktatási intézményi oldalról és konzisztórium tagtól érkező – hozzászólás hangzott el a gazdálkodó szervezetek, a kormányzat és a gazdasági kamara felsőoktatás fejlesztésében betöltött szerepének további erősítésével kapcsolatban.