Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Országos rendezvénynaptár

<< 2014 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
2021222324
25
26
2728293031  

Egyeztetés a felsőoktatásról

2013. január 22.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Felsőoktatási Szakképzési kollégiuma és a Magyar Rektori Konferencia egyeztető megbeszélést tartott 2013. január 22-én a MOL székházában, amelyen Magyarország legnagyobb cégeinek vezetői is részt vettek. A találkozó célja a gazdaság és az egyetemi intézményi oldal közötti párbeszéd elindítása, a jelenleginél szorosabb, operatív kapcsolat kialakítása mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés terén. A megbeszélést követően a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Felsőoktatási Szakképzési kollégiuma sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondták, hogy közös érdek az oktatás és a gazdaság igényeinek összehangolása. Munkabizottság felállításában egyeztek meg, amelynek feladata a magyar felsőoktatási rendszer problémáinak feltárása és a lehetséges megoldásokra javaslatok kidolgozása.

A magyar felsőoktatás megújítása a gazdaság és a társadalom fejlődésének kulcskérdése, s egyben része a nagy ellátó rendszerek átalakításának is, amely a finanszírozhatóságot és a fenntarthatóságot kívánja elérni. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – mint a teljes magyar gazdaság képviselője - több mint egy évtizede következetesen kiáll amellett, hogy versenyképes társadalmi alrendszerek nélkül Magyarország nem lehet versenyképes.

A gazdaság szereplői, a vállalatok elkötelezettek és tevőlegesen is részt kívánnak venni ebben a folyamatban, ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a legjelentősebb nagyvállalatok részvételével létrehozta a Felsőoktatási Szakképzési kollégiumot, amelynek képviselői ma első ízben találkoznak a Magyar Rektori Konferencia képviselőivel.

A kamara nem kíván beleszólni a felsőoktatás szereplőinek és a kormányzatnak a vitájába, ugyanakkor megfogalmazza a magyar gazdaság szereplőinek elvárásait a munkaerő piac oldaláról. Ezen elvárásokat figyelmen kívül lehet hagyni - úgy ahogy ez hosszú éveken át történt - de a foglalkoztatásban a vállalkozások szerepe meghatározó. Ennek okán az MKIK változást sürget a felsőoktatás szerkezetében, a pályakezdő diplomások elméleti és elsősorban gyakorlati tudás-szintjének, idegen nyelv tudásának, a munkavégzéshez szükséges egyéb kompetenciáinak növelésében. Mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés terén szükségesnek tartja, hogy az egyetemek, főiskolák és a vállalatok - beleértve a kkv szektort - között a jelenleginél szorosabb, operatív kapcsolat jöjjön létre. E folyamatban a vállalati szféra szakértőkkel, korszerű magyar és idegen nyelvű tananyagokkal, gyakorlati tapasztalattal rendelkező oktatókkal, gyakorlati képzéssel, eszközök, módszerek átadásával kíván részt venni .

A felsőoktatási intézmények jelenlegi nehéz anyagi körülményeik, működési bizonytalanságaik okán fontosnak tartják egy kiszámítható, fenntartható felsőoktatási rendszer kialakítását. Egyetértenek a minőségi, versenyképes oktatás megbecsülésével, támogatásával, e kérdésben készséggel együttműködnek a gazdasági szereplőkkel.

A folyamatban kiemelt szerepe lesz a Felsőoktatási Kerekasztalnak, amelynek a kormányon és a hallgatói önkormányzatokon túl a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, mint a gazdaság képviselője vesz részt.

A mai találkozó egy várhatóan eredményes közös gondolkodás és egy jól működő felsőoktatási rendszer megteremtésének első lépése volt.

 

Csatolt állományok: