Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Bejelentés a felnőttképzési programszakértők nyilvántartásba vételéhez | MKIK

honlapján!

-

Hasznos információk vállalkozóknak

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
192122232425
262728    

Bejelentés a felnőttképzési programszakértők nyilvántartásba vételéhez

Tisztelt Szakértő!

 

A felnőttképzési szakértő és a felnőttképzési programszakértői tevékenység folytatásának részletes szabályairól szóló 14/2014. (III.31.) NGM rendeletben és a 2009. évi LXXVI szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvényben foglaltaknak megfelelően a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (továbbiakban: MKIK)Felnőttképzési Programszakértői Nyilvántartást vezet.

 

A felnőttképzési programszakértői tevékenység folytatását az MKIK az erre irányuló bejelentés benyújtása alapján engedélyezi annak,

 • aki büntetlen előéletű,
 • rendelkezik a Rendeletben meghatározott szakmai képesítéssel és szakmai gyakorlattal, és megfelel az ott meghatározott egyéb feltételeknek.

 

A felnőttképzési programszakértői szakterületekhez előírt szakmai képesítés és szakmai gyakorlat:

 • pedagógiai felsőfokú végzettségi szint vagy andragógiai – így különösen andragógus, emberi erőforrás tanácsadó, művelődésszervező, személyügyi szervező, humán szervező közművelődési szakember – felsőfokú végzettségi szint, vagy két éves felnőttképzési oktatási gyakorlat,
 •  a bejelentésben megjelölt felnőttképzési programszakértői szakterülethez igazodó szakirányú felsőfokú végzettség, és
 • felnőttképzési programkészítési, oktatási, gyakorlatvezetési, oktatásszervezési, tananyag fejlesztési, mérési-értékelési, kutatási vagy lektorálási területen szerzett legalább két éves szakmai gyakorlat.”

Szakmai gyakorlatnak minősül

a felnőttképzési területen munkavégzésre irányuló bármely jogviszony keretében, vagy egyéni vállalkozóként folytatott felnőttképzési programkészítési, oktatási, gyakorlatvezetési, oktatásszervezési tananyag-fejlesztési, mérési-értékelési, kutatási vagy lektorálási területen szerzett legalább két éves szakmai tevékenység.

 

Ha a bejelentéshez a szakmai gyakorlat igazolása a munkáltató, foglalkoztató a teljesítését igazoló szerv jogutód nélküli megszűnése, vagy egyéb ok miatt nem mellékelhető, a szakmai gyakorlat a munkaszerződés vagy a munkavégzés igazolására alkalmas más dokumentum benyújtásával is igazolható.

 

A szakmai gyakorlat igazolásáról szóló okiratnak tartalmaznia kell:

 • az igazolást kérő nevét, születési nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, lakcímét,
 • az igazolást kérő által betöltött munkakör vagy végzett tevékenység megnevezését,
 • a felnőttképzés területén munkavégzésre irányuló, vagy egyéni vállalkozóként folytatott     jogviszony megnevezését, időtartamát,
 • a munkáltató, foglalkoztató vagy a betöltött munkakör vagy végzett tevékenység teljesítését  igazoló megnevezését, címét és cégszerű aláírását. 

Felnőttképzési oktatási gyakorlatnak minősül

a köznevelési, felsőoktatási vagy felnőttképzési területen munkaviszony, vagy közalkalmazotti jogviszony keretében folytatott oktatási tevékenység, vagy a felsorolt területeken munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében két éven belül legalább kétszáz igazolt órában folytatott oktatási tevékenység.

 

A bejelentéshez csatolandó mellékletek

 • az illetékekről szóló törvény szerinti általános tételű eljárási illeték (3000.-Ft) – a benyújtott  bejelentési adatlap – illetékbélyeggel történő lerovása,
 • a felsőfokú szakmai képesítést igazoló okirat hiteles másolata, honosított okirat esetében a magyar nyelvű fordítás hiteles másolata,
 • a szakmai gyakorlat igazolásáról szóló okirat, vagy annak hiteles másolata. 

Amennyiben Ön bejelentést kíván tenni az MKIK programszakértői nyilvántartásba való bekerüléshez, akkor kérjük, hogy

 • a mellékelt adatlapot kitölteni, és
 • elektronikusan (Excel formátumban) a programszakerto.engedely@mkik.hu e-mail címre   megküldeni, valamint
 • kinyomtatva és aláírva, hiteles mellékletekkel ellátva a

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Oktatási és Képzési Igazgatóság

„Felnőttképzési programszakértői bejelentés”

1054 Budapest Szabadság tér 7.

postacímre eljuttatni szíveskedjen.

 

Felhívom szíves figyelmét, hogy adatait elektronikusan és postai úton egyaránt beérkezett adatlapja alapján tudjuk nyilvántartásba venni.

A felnőttképzési programszakértői engedélyt az MKIK határozatlan időre adja ki.

 

Tájékoztatom, hogy a névjegyzéken szereplő adataiban bekövetkezett változást, az adatváltozást keletkezésétől számított 8 napon belül köteles bejelenteni az MKIK-hoz.