Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Országos rendezvénynaptár

<< 2014 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29     

A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében

2014. szeptember 22.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által 2001-ben útjára indított „A Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében” című konferenciasorozat újabb állomásához érkezett.

2014. szeptember 19-21. között nagy sikerrel zajlott le a Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében c. hagyományos kamarai rendezvény, amelynek idén - a megyei kereskedelmi és iparkamara szervezésében - Győr-Moson-Sopron megye adott otthont. 

Magyar-szlovén gazdasági fórum és üzletember-találkozó

2014. szeptember 25.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) „Magyar – szlovén gazdasági fórumot és üzletember-találkozót” szervezett 2014. szeptember 22-én Budapesten. A rendezvény a Szlovén Kereskedelmi és Iparkamarával valamint a Szlovén Köztársaság Nagykövetségével együttműködésben valósult meg.

Kereskedelem Dél-Amerikával: Szellemi tulajdonjogok a Mercosur-országokban - fókuszban Brazília

2014. szeptember 19.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Európai Bizottság MERCOSUR IPR SME Helpdesk központjával együttműködve „Kereskedelem Dél-Amerikával: Szellemi tulajdonjogok a Mercosur-országokban - fókuszban Brazília” címmel 2014. október 7-én workshopot szervez Budapesten.További információk a címre kattintva.

Üzleti delegáció Minszkbe

2014. szeptember 1.

 

Ezúton felhívjuk szíves figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium felkérésére a soron következő Magyar-Belorusz Kormányközi Gazdasági Vegysebizottsági üléshez kapcsolódóan a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2014. október 6-9. között üzleti delegációt szervez Minszkbe.

A kiutazáson résztvevő cégek a Belorusz Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett üzleti fórumon Fehéroroszország üzleti lehetőségeiről, gazdasági helyzetéről kapnak tájékoztatást. A fórumot követő üzletember-találkozó pedig kiváló lehetőséget kínál sikeres jövőbeli üzletek megalapozására.

Magyar-román gazdasági fórum Szijjártó Péter: a magyar-román gazdasági kapcsolatok stratégiai jelentőségűek

2014. július 14.
Fotó: kormany.hu
Fotó: kormany.hu

Magyarország és Románia stratégiai partnerei egymásnak a gazdasági együttműködésben is – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Magyar-román gazdasági fórumon és üzletember-találkozón. Magyarország számára Románia Németország után a második legfontosabb exportpiac, a magyar export 6 százaléka irányul Romániába. Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom 6,7 milliárd euró volt, amelyben jelentős tételt képviseltek az energiahordozók, a gyógyszerek, az élelmiszer-ipari és gépipari termékek - tette hozzá az államtitkár.

 

 

MKIK-küldöttgyűlés: támogatják a kötelező kamarai tagság bevezetését

2014. május 28.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerdai küldöttgyűlésén egy tartózkodás mellett elfogadta azt a vitaanyagot, amely egyebek mellett a kötelező kamarai tagság bevezetését tartalmazza. Parragh László, az MKIK elnöke szerint a mostani 5 ezer forint kötelezően fizetendő hozzájárulási díj lehetne a kötelező kamarai tagdíj. Parragh László MKIK elnök előadása itt látható.

Sikeres piacra lépés Dél-Afrikában

2014. szeptember 26.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Magyar-Dél-Afrikai Kereskedelmi Kamarával közösen Sikeres piacra lépés Dél-Afrikában címmel üzleti szemináriumot szervezett2014. szeptember 25-én.

 

Magyar-kazah gazdasági fórum

2014. szeptember 2.
Fotó: Dede Géza, kormany.hu
Fotó: Dede Géza, kormany.hu

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-kazah tagozatának gazdasági fórumán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország stratégiai partnere Kazahsztán, a két ország közötti együttműködési lehetőségek köre meglehetősen széles, ide tartozik a mezőgazdaság, a feldolgozóipari modernizáció, gyógyszer és egészségipar, a gépjárműgyártás magyar technológiai exportja, illetve a turizmus is.

 

A miniszter, aki a magyar-kazah gazdasági együttműködési kormányközi bizottság elnöke is,  ugyanakkor problémának nevezte, hogy Kazahsztán korlátozza a külföldiek munkavállalási engedélyét. A miniszter kifejtette, hogy Magyarország ezen a területen szeretne enyhítést elérni, ahogy az állategészségügyi korlátozó intézkedéseknél is a bizalom erősítését szorgalmazza, a közúti teherfuvarozásban pedig a kvótákkal kapcsolatban várna rugalmasabb intézést.

 

Közös célnak nevezte a miniszter a vállalkozók piacra jutásának elősegítését a másik fél országában, és felidézte, hogy ennek érdekében a legutóbbi vegyesbizottsági ülésén 20 megállapodást fogadtak el.

Felhívás a vámfelfüggesztés és vámkontingens iránti kérelmek benyújtására

2014. augusztus 5.

Felhívjuk a gazdálkodó szervezetek figyelmét, hogy

 

-         a 2015. július 1-jétől érvénybe lépő új vagy módosítandó autonóm vámfelfüggesztésekre és vámkontingensekre vonatkozó kérelmeket legkésőbb 2014. augusztus 26-ig kell eljuttatni a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kereskedelempolitikai és Világgazdasági Főosztálya keretében működő Vámtarifa Bizottság titkárságára, elektronikus formában.

 

 

Parragh: a teljes K+F intézményrendszer átalakítására van szükség

2014. június 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a teljes kutatás-fejlesztési (K+F) intézményrendszer gyökeres átalakítására van szükség, mert jelenleg nincs a megfelelő helyén a magyar gazdaságban. Parragh László erről a negyedik Információs Társadalom Parlamentje című kétnapos konferencián beszélt a fenntartható gazdasági növekedésről tartott előadásában. Rámutatott: 1990 és 2010 között a magyar GDP 13,5-szeresére nőtt, miközben az adósságállomány 25-ször nagyobb lett, ami nyilvánvalóan fenntarthatatlan pálya volt.