Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Országos rendezvénynaptár

<< 2014 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
181920
21
222324
25262728293031

Búcsúzunk Beck Tamástól, a Magyar Kereskedelmi Kamara volt elnökétől

2014. augusztus 21.

 

 

Az MKIK Elnöksége, a Kamara munkatársai mély fájdalommal tudatják, hogy

 

BECK TAMÁS,

 

aki 1982 – 88. között a Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke volt, életének 86. évében elhunyt.

 

bővebben..

Az MKIK támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban

2014. július 17.

A magyar gazdaság érdeke, hogy versenyképes, a gazdaságban azonnal hasznosuló diplomát kapjanak a végzősök, ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban. Parragh László, az MKIK elnöke a kamara felsőoktatási szakkollégiumának csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a folyamatot a vállalati igények közvetítésével, információ átadással, a tapasztalatok összegyűjtésével segíti a kamara. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte: a felsőoktatásnak a magyar társadalomban és a gazdaságban hasznosulnia kell, ezért az innen érkező igények fontos szempontjai a felsőoktatás átalakításának.

Felhívás a vámfelfüggesztés és vámkontingens iránti kérelmek benyújtására

2014. augusztus 5.

Felhívjuk a gazdálkodó szervezetek figyelmét, hogy

 

-         a 2015. július 1-jétől érvénybe lépő új vagy módosítandó autonóm vámfelfüggesztésekre és vámkontingensekre vonatkozó kérelmeket legkésőbb 2014. augusztus 26-ig kell eljuttatni a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kereskedelempolitikai és Világgazdasági Főosztálya keretében működő Vámtarifa Bizottság titkárságára, elektronikus formában.

 

-         Lehetőség van a jelenleg érvényes vámfelfüggesztésekkel, illetve vámkontingensekkel szembeni kifogások előterjesztésére is. A kifogásokat az arra rendszeresített formanyomtatványon, elektronikus formában, folyamatosan, de legkésőbb 2014. október 30-ig lehet benyújtani a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kereskedelempolitikai és Világgazdasági Főosztálya keretében működő Vámtarifa Bizottság titkárságára.

Magyar Kézműves Remek - Kézműves értékek és hagyományőrzés a Vajdahunyadvárban

2014. július 2.
Fotó: MTI
Fotó: MTI

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Magyar Kézműves Remek rendezvény fővédnöke, a díjátadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány támogatja a kamara célját, hogy felhívják a figyelmet a hagyományőrzésben fontos szerepet betöltő mesterekre és kézművességre. Parragh László, az MKIK elnöke elmondta, a kamara tizenkettedik alkalommal rendezi meg a hagyományőrző vállalkozói kultúra, a kézműves szakma elismerését szolgáló ünnepséget. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre növekszik a kereslet a minőségi, speciálisan magyar és művészi termékek iránt. Varga Mihály szerint a magyar kézművesipari termékek piaca növelhető a turisztika révén is, de ehhez fontos az újítóképesség megjelenése a kézművességben a hagyomány és a speciális tudás mellett.

MKIK-küldöttgyűlés: támogatják a kötelező kamarai tagság bevezetését

2014. május 28.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerdai küldöttgyűlésén egy tartózkodás mellett elfogadta azt a vitaanyagot, amely egyebek mellett a kötelező kamarai tagság bevezetését tartalmazza. Parragh László, az MKIK elnöke szerint a mostani 5 ezer forint kötelezően fizetendő hozzájárulási díj lehetne a kötelező kamarai tagdíj. Parragh László MKIK elnök előadása itt látható.

„Magyarország újraiparosítása” - jármű- és gépipari beszállítói fórum az innovatív vállalkozásoknak

2014. június 11.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nagysikerű jármű- és gépipari beszállítói fórumot szervezett az innovatív vállalkozások számára „Magyarország újraiparosítása” címmel 2014-én május 27-én, a HUNGEXPO Budapest Vásárközpont területén az „Ipar Napjai” kiállítás nyitórendezvényeként.

Együttműködő és szakmai partnereink voltak: HITA, MGSZ, MAJOSZ, AIPA, HBK.

Magyar-román gazdasági fórum Szijjártó Péter: a magyar-román gazdasági kapcsolatok stratégiai jelentőségűek

2014. július 14.
Fotó: kormany.hu
Fotó: kormany.hu

Magyarország és Románia stratégiai partnerei egymásnak a gazdasági együttműködésben is – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Magyar-román gazdasági fórumon és üzletember-találkozón. Magyarország számára Románia Németország után a második legfontosabb exportpiac, a magyar export 6 százaléka irányul Romániába. Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom 6,7 milliárd euró volt, amelyben jelentős tételt képviseltek az energiahordozók, a gyógyszerek, az élelmiszer-ipari és gépipari termékek - tette hozzá az államtitkár.

 

 

Parragh: a teljes K+F intézményrendszer átalakítására van szükség

2014. június 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a teljes kutatás-fejlesztési (K+F) intézményrendszer gyökeres átalakítására van szükség, mert jelenleg nincs a megfelelő helyén a magyar gazdaságban. Parragh László erről a negyedik Információs Társadalom Parlamentje című kétnapos konferencián beszélt a fenntartható gazdasági növekedésről tartott előadásában. Rámutatott: 1990 és 2010 között a magyar GDP 13,5-szeresére nőtt, miközben az adósságállomány 25-ször nagyobb lett, ami nyilvánvalóan fenntarthatatlan pálya volt.

Kövér László: jól végzett fizikai munkára szüksége van az országnak

2014. június 3.

Munkára, jól végzett fizikai munkára szüksége van az országnak - jelentette ki az Országgyűlés elnöke a Parlament Felsőházi Termében a VII. Szakma Sztár Fesztivál díjazottjainak és felkészítő tanáraiknak rendezett ünnepségen.  Kövér László kiemelte, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett országos szakmai versenyen legjobb helyezést elértek elismerésének helye van a Parlament falai között, mert az ország házát olyan dolgokra kell használni, amelyek a nemzet életében nagyon fontosak. Leszögezte: a mostani esemény - ez a verseny - pedig az.

MKIK: a kötelező tagsággal egységessé válna a kamarai rendszer

2014. május 21.

MTI

A hazai kamarai rendszer egységesítésével indokolta Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára javaslatukat a kötelező kamarai tagság bevezetésre. Május 28.-án, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara éves küldöttgyűlésén tárgyalják meg a kamarai rendszer továbbfejlesztésére tett javaslatot, amely tartalmazza a kötelező tagság bevezetésére vonatkozó kezdeményezést.