Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Orvostechnikai eszközök és gyógyászati segédeszközök hátrányos megkülönböztetése Izraelben – EU delegációs konferencia | MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

Orvostechnikai eszközök és gyógyászati segédeszközök hátrányos megkülönböztetése Izraelben – EU delegációs konferencia

Szerző: BM | 2017. október 10.

2017. szeptember 19-én az Izraeli Kamaraszövetség és az EU Izraeli Delegációja szervezésében a KGA valamint a TéT attasék egy, a kelet- és közép-kelet európai gyógyászati segédeszközök izraeli hátrányos megkülönböztetéséről szóló konferencián vettek részt.

Jelenleg a régiónkból származó eszközök piaci penetrációja nagyon alacsony vállalataink mind közbeszerzéseken, mind direkt megkeresések esetén helyi szabályozásokkal nem indokolható okok miatt kerülnek elutasításra. Több vállalat ezt jelezte is az EU irányába. Évek óta sikertelenül próbálnak az EU delegáció és az érintett országok szakdiplomatái nyomást gyakorolni. Jelen konferencián előrelépés nem történt, de elhangzott, hogy az Egyesült Államok és részben az Európai Unió által orvosi eszköznek minősített termékek Izraelben is annak minősülnek.

 

Évek óta fennálló probléma, hogy az izraeli importőrök/megrendelők nem, vagy csak nagyon nehezen vesznek át a régiónkból érkező gyógyászati segédeszközöket, bizonyos gyógyászati termékeket, kozmetikumokat, míg Nyugat-Európai országokból és az Egyesül Államokból ez a folyamat sokkal gördülékenyebb. A konferencia egy hosszú folyamat sokadik állomása volt, melynek során az EU Izraeli Delegációja nyomást próbál gyakorolni a helyi döntéshozókra, hogy hatékonyabban lépjenek fel a jelenség ellen.

 

Nadav Sheffer, Ph.D., az Egészségügyi Minisztérium Gyógyászati Eszközök Főosztály vezetője (Head of Medical Device Department, Ministry of Health) a helyi szabályozásról, minősítésről tartott előadást.

 

A Clalit a négy izraeli kötelezően választható biztosító (Clalit, Leumit, Maccabi, Meuhedet) közül a legnagyobb (53%-os piaci részesedés), de a világon is a második legnagyobb integrált egészségügyi szolgáltató (Kaiser Permanente előzi csak meg). Shlomi Grossman, a Clalit biztosító beszerzési vezetője (Chief Procurement Officer, Logistics & Infrastructure Division, Clalit Health Services) általános betekintést engedett cége izraeli jelenlétébe, valamint az összetett, de nemzetközi gyakorlattól nem sokban eltérő beszerzési és jóváhagyási rendszerébe. 1400 közösségi klinika, 14 gyógyászati központ és 500 gyógyszertár tulajdonosaként igen jelentős piaci és megrendelői potenciával rendelkeznek.

 

Ilan Lapidot, a Lapidot Medical ügyvezetője (CEO, Lapidot Medical) utolsó előadóként átfogó képet adott a helyi piacról, kiemelt hangsúlyt fektetve a gyógyszertári szegmensre.

 

A minősítés tekintetében a legfontosabb információ, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok által orvosi eszköznek minősített termékek Izraelben is annak minősülnek (további részletek a mellékelten csatolt prezentációban). A nemzetközi beszerzések tekintetében pedig a hazai orvosi eszközök forgalmazói számára a mellékelten csatolt prezentációban bemutatott beszerzési mechanizmus és az angol nyelvű közbeszerzési hirdetmények forrásának felkeresését javasoljuk.

 

Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium