Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Országos rendezvénynaptár

<< 2014 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
134567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Tájékoztató az Országos Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitóról

2014. szeptember 1.

Egy kézben a szakképzés, kezdte mondandóját Dr. Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter az Országos Szakképzési Tanévnyitó rendezvényen a megújulás és koncentrált fejlesztés jegyében.

 

A Kormány döntése értelmében 2015-től a nemzetgazdasági minisztérium felügyelete alá kerülnek a szakképző intézmények, miközben a fenntartói jogok és a finanszírozás megosztását is újra gondolják.

Magyar-kazah gazdasági fórum

2014. augusztus 25.

Az MKIK Magyar-Kazah Tagozata 2014. szeptember 2-án, kedden, 15.00 órai kezdettel gazdasági fórumot rendez. Helyszín: President Hotel – Nagyterem (1054 Budapest, Hold utca 3-5.). Az érdeklődők 2014. szeptember 1.-jéig jelezhetik részvételi szándékukat ezen az oldalon. További információk a címre kattintva!

Kamarai delegáció Irán fővárosába

Az MKIK a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen, Miklóssy Ferenc alelnök vezetésével üzleti delegációt szervez Iránba 2014. október 19-23. között. A delegáció tagjai a teheráni partnerkamara által szervezett üzleti fórumokon, üzletember-találkozókon vehetnek részt. Az építőipari és bányászati szektor iránt érdeklődő cégek az Iran ConMin Tehran elnevezésű vásárt is felkereshetik. Részletek a címre kattintva!

Magyar-román gazdasági fórum Szijjártó Péter: a magyar-román gazdasági kapcsolatok stratégiai jelentőségűek

2014. július 14.
Fotó: kormany.hu
Fotó: kormany.hu

Magyarország és Románia stratégiai partnerei egymásnak a gazdasági együttműködésben is – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Magyar-román gazdasági fórumon és üzletember-találkozón. Magyarország számára Románia Németország után a második legfontosabb exportpiac, a magyar export 6 százaléka irányul Romániába. Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom 6,7 milliárd euró volt, amelyben jelentős tételt képviseltek az energiahordozók, a gyógyszerek, az élelmiszer-ipari és gépipari termékek - tette hozzá az államtitkár.

 

 

MKIK: a kötelező tagsággal egységessé válna a kamarai rendszer

2014. május 21.

MTI

A hazai kamarai rendszer egységesítésével indokolta Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára javaslatukat a kötelező kamarai tagság bevezetésre. Május 28.-án, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara éves küldöttgyűlésén tárgyalják meg a kamarai rendszer továbbfejlesztésére tett javaslatot, amely tartalmazza a kötelező tagság bevezetésére vonatkozó kezdeményezést.

Az MKIK támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban

2014. július 17.

A magyar gazdaság érdeke, hogy versenyképes, a gazdaságban azonnal hasznosuló diplomát kapjanak a végzősök, ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban. Parragh László, az MKIK elnöke a kamara felsőoktatási szakkollégiumának csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a folyamatot a vállalati igények közvetítésével, információ átadással, a tapasztalatok összegyűjtésével segíti a kamara. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte: a felsőoktatásnak a magyar társadalomban és a gazdaságban hasznosulnia kell, ezért az innen érkező igények fontos szempontjai a felsőoktatás átalakításának.

Üzleti delegáció Minszkbe

2014. szeptember 1.

 

Ezúton felhívjuk szíves figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium felkérésére a soron következő Magyar-Belorusz Kormányközi Gazdasági Vegysebizottsági üléshez kapcsolódóan a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2014. október 6-9. között üzleti delegációt szervez Minszkbe.

A kiutazáson résztvevő cégek a Belorusz Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett üzleti fórumon Fehéroroszország üzleti lehetőségeiről, gazdasági helyzetéről kapnak tájékoztatást. A fórumot követő üzletember-találkozó pedig kiváló lehetőséget kínál sikeres jövőbeli üzletek megalapozására.

Felhívás a vámfelfüggesztés és vámkontingens iránti kérelmek benyújtására

2014. augusztus 5.

Felhívjuk a gazdálkodó szervezetek figyelmét, hogy

 

-         a 2015. július 1-jétől érvénybe lépő új vagy módosítandó autonóm vámfelfüggesztésekre és vámkontingensekre vonatkozó kérelmeket legkésőbb 2014. augusztus 26-ig kell eljuttatni a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kereskedelempolitikai és Világgazdasági Főosztálya keretében működő Vámtarifa Bizottság titkárságára, elektronikus formában.

 

 

Parragh: a teljes K+F intézményrendszer átalakítására van szükség

2014. június 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a teljes kutatás-fejlesztési (K+F) intézményrendszer gyökeres átalakítására van szükség, mert jelenleg nincs a megfelelő helyén a magyar gazdaságban. Parragh László erről a negyedik Információs Társadalom Parlamentje című kétnapos konferencián beszélt a fenntartható gazdasági növekedésről tartott előadásában. Rámutatott: 1990 és 2010 között a magyar GDP 13,5-szeresére nőtt, miközben az adósságállomány 25-ször nagyobb lett, ami nyilvánvalóan fenntarthatatlan pálya volt.

Kövér László: jól végzett fizikai munkára szüksége van az országnak

2014. június 3.

Munkára, jól végzett fizikai munkára szüksége van az országnak - jelentette ki az Országgyűlés elnöke a Parlament Felsőházi Termében a VII. Szakma Sztár Fesztivál díjazottjainak és felkészítő tanáraiknak rendezett ünnepségen.  Kövér László kiemelte, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett országos szakmai versenyen legjobb helyezést elértek elismerésének helye van a Parlament falai között, mert az ország házát olyan dolgokra kell használni, amelyek a nemzet életében nagyon fontosak. Leszögezte: a mostani esemény - ez a verseny - pedig az.